MiniGRY
Gorące Informacje:
Resident Evil Revelations 2 staje się faktem!

wyszukiwanie zaawansowane
Publicystyka
Multimedia
Społeczność
Poradniki
Rankingi
Moje MG
// // // // //

Recenzja gry UEFA Euro 2012 PC

autor recenzji:     @   11:08, 26.04.2012   ocena: 6.5/10
Na ujawnienie oficjalnej gry tegorocznych Mistrzostw Europy w piłkę nożną czekaliśmy długo, a po drodze docierały do nas różne sprzeczne informacje. Koniec końców Electronic Arts zapowiedziało UEFA Euro 2012, ale nie jako osobny, pełnoprawny tytuł, lecz zaledwie dodatek do FIFA 12. Co z tego wyszło i czy warto pozbyć się z portfela swoich ciężko zarobionych pieniędzy?


Więcej filmów z UEFA Euro 2012


UEFA Euro 2012 to typowy dodatek, a więc do grania weń potrzebujemy pełnej wersji FIFA 12, aktywowanej na koncie w platformie Origin. Gdy takową mamy i wklepiemy kod aktywacyjny rozszerzenia, w menu FIFY – po ściągnięciu dodatku - pojawi nam się dodatkowa belka, odsyłająca nas do jego zawartości. Wszystko prosto i przejrzyście, jak na kopankę od EA Sports przystało.

Gra oferuje nam kilka typów rozgrywki. Najbardziej pospolitym jest oczywiście standardowy szybki mecz, gdzie wybieramy dwie drużyny i toczymy spotkanie z komputerem bądź znajomym, przy jednym pececie. Dalej widzimy tryb UEFA Euro, którego nazwa jasno sugeruje, że czekają tam na nas potyczki w formie Mistrzostw Europy. Wybieramy jedną z 53 dostępnych reprezentacji (są tam także te, które nie zakwalifikowały się do tegorocznego Euro), a następnie ruszamy na podbój Starego Kontynentu, wzorem rodzimej reprezentacji, która uczyni to już 8 czerwca. Ciekawą możliwością jest podmiana drużyn, co pozwala nam rozegrać turniej według własnego uznania – nie musimy się ograniczać do z góry narzuconych składów poszczególnych grup. Możemy w ten sposób wprowadzić reprezentacje, które nie zakwalifikowały się do turnieju, gdybyśmy czasami chcieli pograć w grupie z Wyspami Owczymi czy San Marino, ewentualnie ułatwić "naszym" awans do fazy pucharowej.

Kolejnym wariantem rozgrywki jest Wyprawa. To zupełna nowość w serii, dlatego warto poświęcić jej kilka zdań. W trybie tym zaczynamy od wyboru kapitana drużyny (może to być któryś z reprezentantów, czy nasza wirtualna gwiazda z FIFA 12), a następnie otrzymujemy resztę składu w postaci rezerwowych kopaczy poszczególnych reprezentacji. Takim fikcyjnym zlepkiem piłkarzy ruszamy na podbój Europy, gdzie czekają na nas 53 drużyny narodowe, z którymi musimy się zmierzyć. Żeby nieco urozmaicić zabawę i sprawić byśmy nie grali o przysłowiową pietruszkę, twórcy zaoferowali nam coś na zasadzie transferów. Gdy raz wygramy z daną drużyną, otrzymamy zawodnika z ich rezerw. Za drugą wygraną, do naszego składu dołączy piłkarz z ławki rezerwowej, a przy trzecim tryumfie z tym samym przeciwnikiem – kopacz mieszczący się w podstawowej jedenastce. To pozwala skompletować drużynę marzeń, a także mierzyć się z coraz silniejszymi reprezentacjami, wszak nie od razu staniemy do pojedynku z Holandią czy Francją. Każda porażka przyczynia się natomiast do utraty ścieżki na mapie, łączącej poszczególne kraje, przez co ponownie musimy wywalczyć możliwość transportu do kolejnego rywala.

Recenzja gry UEFA Euro 2012


Tryb online nie oferuje tak wielu wariantów jak ten z „podstawki”. Czeka tu na nas wyłącznie sieciowy odpowiednik trybu UEFA Euro. Dalszy opis jest zbędny, ponieważ zasady są takie same – rozgrywamy mecze w grupie, a następnie (o ile uda nam się awansować) w fazie pucharowej, aż dotrzemy do finału. Chętnych do zabawy w momencie pisania recenzji nie brakuje i podejrzewam, że ten stan będzie się utrzymywał jeszcze przynajmniej przez najbliższe kilka miesięcy. Ostatnim wariantem zabawy do opisania są Zadania, gdzie – jak sama nazwa wskazuje – czeka na nas wyzwanie. Jest to reprezentacyjny odpowiednik trybu o tej samej nazwie z FIFA 12, a w zamian za zaliczenie poszczególnego „zlecenia” czekają na nas punkty doświadczenia, potrzebne do awansu konta. EA Sports regularnie szykuje nowe zadanie, związane najczęściej ze świeżymi wydarzeniami w piłkarskim świecie.


Więcej informacji na temat gry:
Screeny i filmy:
UEFA Euro 2012 - screenyUEFA Euro 2012 - screenyJak kupić i pobrać grę - UEFA Euro 2012Electronic Arts Event - UEFA Euro 2012 (Skrót)

UEFA Euro 2012

UEFA Euro 2012
Premiera świat:24 kwietnia 2012Premiera polska:26 kwietnia 2012Gatunek:SportowePlatformy:PC, PS3, X360,
Cechy gry
Na plus:
+ tryb Wyprawy daje radę.
+ nowe kwestie w polskim komentarzu.
+ sporo nowych przyśpiewek.
+ grywalność wciąż jest spora.
+ dobrze odwzorowane stadiony...

Na minus:
- ... na których pogramy tylko wieczorem.
- brak licencji na prawie połowę dostępnych reprezentacji, w tym organizatorów Euro - Polskę i Ukrainę.
- choć otoczka związana z Euro 2012 daje radę, to niespecjalnie czułem klimat wielkiej piłkarskiej imprezy.
- oficjalna cena jest zdecydowanie wygórowana.
- gracze sieciowi nie mają tu czego szukać.

Ordery:

Długość gry:

n.d.Czas nauki:15 minutPierwsze wrażenie:DobreIlość trybów online:1Poziom trudności:Średni

Wymagania sprzętowe

Platforma:PCProcesor:Pentium Dual-Core E2180, 2GHzKarta Graficzna:GeForce 8600 GTPamięć RAM:2GBSystem:Windows XP
Ważne!! Proszę uzupełnić w profilu posiadaną konfigurację komputera. System strony oszacuje wówczas czy gra będzie poprawnie działać na Twoim komputerze!
Wysoką wydajność komputera zapewnią
płyty główne firmy GIGABYTE
Czy wiesz że:
Na nowym forum MiastaGier możesz nie tylko rozmawiać z innymi graczami i dzielić się wrażeniami z gier, ale również zbierać doświadczenie i stać się poważanym obywatelem naszego wirtualnego Miasta?
Komentarze do recenzji (15 najnowszych):

Dodał: Fox46      @ 13:11, 26.04.2012

czyli chłam jakich mało jak większość piłek Szczęśliwy

Dodał: Galnospoke      @ 13:28, 26.04.2012

"Pomysł i założenia: 7.0" w grze sportowej gdzie nie ma normalnej reprezentacji skladow? Jaja sobie Pan robisz, Panie recenzent?

Dodał: gracz12543      @ 14:01, 26.04.2012

O mój Boże... Oficjalna gra na euro 2012 i mamy nielicencjonowane drużyny państw-gospodarzy? toż to jakaś kpina. Miałem nadzieję na fajna grę, jako patriota chciałem zakupić to (euro w Polsce taka okazja się nie zdarzy) a tu wyszło takie... coś. Podziękuję

Dodał: Dirian      @ 14:38, 26.04.2012

Cytat: Galnospoke
"Pomysł i założenia: 7.0" w grze sportowej gdzie nie ma normalnej reprezentacji skladow? Jaja sobie Pan robisz, Panie recenzent?


Ja odbieram tę rubrykę jako pomysł na realizację tego dodatku, a tutaj ciężko mi wystawić niższą ocenę. Mamy całkiem fajny tryb Wyprawy, są typowe mistrzostwa, które do tego można rozegrać w sieci. Jest przyzwoicie i dlatego widnieje tam siódemka. Brak licencji na wiele reprezentacji wpłynął za to negatywnie na ocenę końcową.

Dodał: PanKosa      @ 15:56, 26.04.2012

Szkoda, że tych licencji tyle nie ma Smutny

Dodał: Daerdin      @ 16:14, 26.04.2012

Czyli od strony technicznej jest dobrze, taki stan rzeczy utrzymuje się z resztą już jakiś czas. Problemem jest natomiast cała reszta. Ja póki co FIFY 12 nie kupiłem więc i tak bym nie zagrał, ale na pewno nie mam zamiaru kupić w przyszłości tego dodatku.

Dodał: silverkin      @ 17:20, 26.04.2012

Moim zdaniem sam fakt, że nie ma aż tylu licencji, nie pozwoliłby mi dać oceny wyższej niż 3.

Niech się EA ogarnie, jak mają robić taką popierdółkę, to niech nie robią w ogóle.

Dodał: Lucas-AT      @ 00:45, 27.04.2012

To, co zrobiło EA, to kpina. Miałem do niedawna dobre zdanie o tej firmie, bo naprawdę się starali. Ale ostatnie dodatki do BF3 i to "EURO 2012" skreśliło ich. To jest po prostu żart. Jedna z największych wpadek w historii. Mam już nominację do kategorii 'Wtopa Roku" w MG Awards 2012.

Drogie EA, kłamaliście nam w żywe oczy pisząc w informacjach prasowych przy okazji zapowiedzi dodatku, że "all 53 UEFA member national teams are present". Tym bardziej Was to pogrąża, bo fakt był ukryty aż do premiery.

Dodał: rewen.      @ 13:26, 27.04.2012

Lucas czyli teraz się zgadzasz, że EA to najgorsza firma w Stanach Zjednoczonych? Szczęśliwy
Jednak głosowanie nie było takie złe na jakie wyglądało.

A te EURO 2012 to jest jedna wielka pomyłka Uśmiech

Dodał: Lucas-AT      @ 23:54, 27.04.2012

Nie, nie zgadzam się. Nadal jest to piękna firma na tle innych firm, które produkują papierosy, zatruwają chemią jedzenie, zanieczyszczają środowisko i piorą brudne pieniądze. A głosowanie nie było rzetelne, wyjaśniłem w tamtym temacie dlaczego. Euro 2012 to padaka, ale nie czyni to EA zła najgorszego. Bądź obiektywny,

Dodał: Dirian      @ 00:02, 28.04.2012

A ja się nie zgodzę, że to padaka. To przeciętny dodatek, jakich wiele. Padaką można nazwać jego cenę, która jest zdecydowanie zbyt wysoka. Pewnie dość szybko pojawią się przeceny, tak do 30 zł można się zastanowić.

Dodał: Lucas-AT      @ 00:11, 28.04.2012

Źle ująłem swoje słowa - padaka to oczywiście brak licencji, nie całość.

Dodał: cepus123      @ 18:48, 06.05.2012

widze ze to jakis shit a nie jakas super gra
ogolnie to mialem nadzieje ze bd jakis db ten doddatek

Dodał: ronaldo12233      @ 15:17, 11.05.2012

Ludzie!
czekałem na Euro od paru miechów,,a tutaj dają nam w zasadzie motyw Turnieju.
Podobny moge stworzyć za pomoca podstawowej Fifa 12.
Kpina kompletna,,,cos takiego to za darmo nie przeszło by,,a tutaj trzeba kupić.
Tym tylko zaśmieciłem sobie Fife 12.
Moje zdanie jest podobne jak większości graczy.
Jak na EA firme która w tym roku stworzyła Świetną Fifę12,,ten dodatek jest czarną plamą na świetnej gierce.


 Dodaj Komentarz:

UWAGA: Aby komentować materiały na MiastoGier.pl trzeba być zalogowanym. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się korzystając z formularza na górze strony. Jeśli chcesz zarejestrować nowe konto,
uczynisz to w tym miejscu.


© 2004-2014 MiastoGier.pl   »   O nas   |   Disclaimer   |   Reklama   |   Nabór do Redakcji   |   Regulamin
ISSN: 1898-7109     Ostatnia aktualizacja: 03.09.2014
UWAGA: W ramach portalu stosujemy pliki cookies. Więcej szczegółów w naszej polityce cookies.