Strona główna » Tematy wolne » Podgląd tematu
Miasto Gier od kuchni - Żeby życ trzeba jeść :)

Offline
Cabe //grupa Stara Gwardia » [ Hamster Raider (exp. 2062 / 3200) lvl 10 ]0 kudos
Czyli gastronomiczne dyskusje, porady, obserwacje i ekscesy. Szczęśliwy

Pozwolę sobie zacząć sposobem na utylizację czerstwego chleba (lub świeżego, jak nie ma co na niego zainstalować), czyli jak zrobić wodzionkę w pięć minut.
Czego potrzeba? Oczywiście chleba, poza tym czosnku, masła i maggi.
Samo przygotowanie jest szybciutkie:
1. Do głębokiego talerza, tudzież miseczki wrzucamy kawałek masła oraz drobno posiekany ząbek czosnku (jeden w zupełności wystarczy), po czym wlewamy nieco maggi, według uznania - mała kałuża wydaje się najrozsądniejszą wartością.
2. Zalewamy talerz z zawartością wrzątkiem, i mieszamy aż masło się rozpuści.
3. W międzyczasie możemy sieknąć kromkę chleba, tudzież dwie i pokroić w drobną kostkę (dla wygody - duże nasiąknięte kawałki chleba narobią bałaganu przy próbie wyłowienia), a następnie wrzucić do wcześniej przygotowanego wywaru. Teraz wystarczy odczekać minutkę, aż chleb nasiąknie, i gotowe.
Zaznaczę jeszcze, że można zrobić wodzionkę w wersji garnkowej, zamieniając maggi na kostkę bulionową, ale to wiąże się oczywiście z dodatkową robotą i, dosłownie, staniem nad garami. Każdy (kto nie jest gorolem Dumny ) ma jakąś swoją wariację tego przepisu, więc zachęcam do poszerzania horyzontów. ;)



Offline
MasterTomster //grupa Akademia Morderców » [ Obywatel 2010 ]0 kudos
Taki nie do końca czerstwy chlebek a najlepiej bułeczke smarujemy masełkiem , na to plasterki kiełbaski , na to cebulki troczku , ogóraska(korniszonka) , pomidorek. Na to zapodajemy plasterek serka żółtego i do pekarniczka na 180st C aż sie serek roztopi. Podajemy z keczupem , majnezem , musztarda albo z jednym z tych - jak kto woli.


BTW
Tytuł tematu powinien brzmieć:
Gotuj z Cabe. Dumny

Offline
Z_o_m_o //grupa Stara Gwardia » [ Hamster\'s Creed (exp. 9838 / 10800) lvl 13 ]0 kudos
1 Kupujemy sos słodkowaśny pudliszki oraz ryż i trochę piersi z kurczaka
2) Ryż Gotujemy a sos wedle uznania podgrzewamy lub zostawiamy w stanie naturalnym, pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki tak około po 1cm na 1cm i smażymy na wolnym ogniu .
3)Ryż wykładamy na talerzyk, po czym posypujemy go piersią z kurczaka i polewamy sosem , można dodać ketchupu Uśmiech
4) Konsumujemy
5) Smacznego

Offline
lama272 //grupa Stowarzyszenie Płatnych Morderców » [ Desperado (exp. 3844 / 4800) lvl 11 ]0 kudos
Pomysł Tomalak to bardzo często stosuję na kolację Szczęśliwy.
1)Kupujemy Warzywa na patelnię,takie zwykłe mogą i być z przyprawą oregano,do tego kupujemy piersi z kurczaka.
2)Piersi kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię i smażymy a warzywa wrzucamy na patelnię i przykrywamy pokrywą.
3)Nie pamiętam po ilu ale po jakimś czasie gdy warzywa będą dobre dorzucamy do nich gotowe piersi
4)Smacznego Dumny

Przepis nie jest idealny ale bywa Szczęśliwy

Liczba czytelników: 475820, z czego dziś dołączyło: 1.
Czytelnicy założyli 53798 wątków oraz napisali 675866 postów.