Forza Horizon 4 (XBOXONE)

ObserwujMam (4)Gram (1)Ukończone (0)Kupię (0)

Recenzja gry Forza Horizon 4 (XBOXONE)


@ 26.09.2018, 09:47
Mateusz "Materdea" Trochonowicz
Kofeiniarz, kokainiarz, kodeiniarz.

Do tego dochodzą również umiejętności przyznawane każdemu pojazdowi. Za uliczne akrobacje, nadmierną prędkość, ryzykowne wyprzedanie, ale też i poprawną oraz czystą jazdę, otrzymujemy specjalne punkty – zamknięcie licznika z nimi powoduje przyznanie punktu do rozdania na takiego „perka”, posługując się nomenklaturą wprost z Call of Duty 4. Są to zazwyczaj dodatkowe profity wynikające z naszego stylu jazdy.

Twórcy przyłożyli się też do kwestii naszego wirtualnego kierowcy – na samym początku określamy wygląd rajdowca, jego ubiór oraz imię, które na dodatek wszyscy w grze są w stanie wypowiedzieć! W późniejszych etapach, gdy dostajemy nagrody za wskakiwanie na kolejne poziomy doświadczenia (zarówno ogólne, jak i związane z konkretną kategorią) odblokowujemy również elementy garderoby naszego „sima”, czy specjalne emotki, które wykonuje po zwycięstwie czy w trakcie prezentacji, a także takie drobnostki jak unikatowe dźwięki klaksonu czy ryk silnika. I jako człowiek, który jest absolutnym fanem tego typu detali pozwalających jeszcze bardziej zaangażować gracza i wciągnąć go w to wyimaginowane uniwersum uważam, iż jest to kapitalny patent!

Tak samo fantastycznym pomysłem jest dodanie do gry stacji radiowej grającej… muzykę klasyczną! Wyobraźcie sobie tylko krajoznawcze wycieczki brytyjskimi terenami wiejskimi w pełnym, jesiennym słońcu (lub w strugach deszczu, co preferuję zdecydowanie bardziej!), słuchając Czterech Pór Roku Vivaldiego lub którejś z symfonii Beethovena. Klimat oraz ogólny nastrój, sprokurowane przez te same lokacje w różnych zjawiskach atmosferycznych i okolicznościach przyrody, jest nie do przecenienia – podobnie jak wybornie wyglądające krajobrazy. W grze istnieje co prawda system szybkiej podróży pomiędzy wykupionymi przez nas wraz z postępami w rozgrywce posiadłościami, lecz nie użyłem go ani razu, bo wolałem sam odkrywać nowe zakamarki, podziwiać otoczenie i chłonąć landszafty wszystkimi zmysłami!

Koniec końców jestem w stanie powiedzieć, że Forza Horizon 4 to jedno z ciekawszych doznań, które dane mi było przeżyć w tym roku! Równocześnie jest to bez wątpienia kandydat do tytułu Gry Wyścigowej Roku, ponieważ dzieło studia Playground Games ma nie tylko charakter stricte rozrywkowy, ale łączy z nim również symulację typową dla części-matki Motorsport. To gra przy której fantastycznie można spędzić czas, bawiąc się w niejednolitym otoczeniu, a największy „ficzer” w postaci pór roku to moim zdaniem strzał w dziesiątkę!


Długość gry wg redakcji:
0h
Długość gry wg czytelników:
nie podano

oceny graczy
Świetna Grafika:
Oprawa wizualna wyciska siódme poty z Xboksów, a na komputerach może być najładniej wyglądającą grą wyścigo... a nie, jednak jest tu jeszcze Project CARS.
Świetny Dźwięk:
Radio z muzyką klasyczną skradło moje serce bezpowrotnie.
Świetna Grywalność:
Forza Horizon 4 będzie przystępna zarówno nowicjuszom, jak i doświadczonym kierowcom, choć totalnej symulacji znanej m.in. z Motorsport raczej nie zastaniemy.
Świetne Pomysł i założenia:
Zmieniające się pory roku i Wielka Brytania jako miejsce akcji to strzał w dziesiątkę!
Świetna Interakcja i fizyka:
Środowisko jest niemal w pełni destrukcyjne.
Słowo na koniec:
Forza Horizon 4 z czystym sumieniem otrzymuje nasz miejski certyfikat jakości!
Werdykt - Świetna gra!
Screeny z Forza Horizon 4 (XBOXONE)
Dodaj Odpowiedź
Komentarze (15 najnowszych):
0 kudosmatrix1   @   10:15, 27.09.2018
A jak wygląda optymalizacja na Pc, gdyż przy okazji premiery FH3 było nieciekawie z wykorzystaniem więcej niż dwóch rdzeni, wątków. Prawdopodobnie jest lepiej. Ale opinia experta który już trochę pojeżdził się przyda
0 kudosDirian   @   14:54, 27.09.2018
Cytat: matrix1
A jak wygląda optymalizacja na Pc, gdyż przy okazji premiery FH3 było nieciekawie z wykorzystaniem więcej niż dwóch rdzeni, wątków. Prawdopodobnie jest lepiej. Ale opinia experta który już trochę pojeżdził się przyda

Graliśmy na Xbox One. Natomiast ja ogrywałem demo na PC, to na i7 korzystało sprawnie z większej ilości wątków, więc chyba nie ma problemu. Zresztą cała gra jest świetnie zoptymalizowana.
0 kudosmatrix1   @   18:34, 27.09.2018
Dzięki. W końcu mój I7-8700 się trochę rozgrzeję. Jedyna wada tej gry to brak jej na steamie
0 kudosdabi132   @   20:41, 27.09.2018
Największy problem tej serii że jest ona dostępna w ogóle na pecetach. To powinien być ekskluzywny tytuł dla konsoli Microsoftu i to na niej powinno się ogrywać Forzę, a nie na blaszakach.
1 kudosGuilder   @   21:26, 27.09.2018
Cytat: dabi132
Największy problem tej serii że jest ona dostępna w ogóle na pecetach. To powinien być ekskluzywny tytuł dla konsoli Microsoftu i to na niej powinno się ogrywać Forzę, a nie na blaszakach.
Przesadzasz. Na padzie, szczególnie tym xboxowym, gra się lepiej niż na klawiaturze. Jeśli więc miałbyś się zastanawiać nad wydaniem pieniędzy na sprzęt do grania i jarasz się Forzą, to weźmiesz konsolę, bo wyjdzie taniej niż PC + pad. Wiadomo, PC-towiec bez pada już konsoli nie kupi, tylko sam kontroler, ale bez przesady, jaki procent graczy kupuje konsolę dla jednej gry (jak to teoretycznie miałoby wyglądać, gdyby to był exclusive)?
0 kudosluki505   @   22:24, 27.09.2018
Cytat: dabi132
Największy problem tej serii że jest ona dostępna w ogóle na pecetach. To powinien być ekskluzywny tytuł dla konsoli Microsoftu i to na niej powinno się ogrywać Forzę, a nie na blaszakach.


Ahh jaka zawiść dzieciaka microsoftu... Podaj jeden powód dla którego ta gra nie miałaby trafić na PC? Szykujcie się konsoloboye że RDR zapewne również trafi w końcu na PC ;). Chodzi o część z PS4 która wyjdzie w październiku of course Szczęśliwy.
1 kudosdabi132   @   09:02, 28.09.2018
Cytat: luki505

Ahh jaka zawiść dzieciaka microsoftu...
Dla twojej wiadomości, mam konsole i od Sony i od M$. Mam również peceta.
Cytat: luki505
Podaj jeden powód dla którego ta gra nie miałaby trafić na PC?
A chociażby taki powód, że seria od początku była tytułem dostępnym jedynie na Xboxach. Druga sprawa to Microsoft sam sobie strzela w kolano, bo skoro nie mają już żadnego tytułu ekskluzywnego, bo wszystkie udostępnili również na blaszakach to ich konsola nie będzie się sprzedawać lepiej. Na tym korzysta konkurencja w postaci Sony i Nintendo.
Cytat: luki505
Szykujcie się konsoloboye że RDR zapewne również trafi w końcu na PC ;). Chodzi o część z PS4 która wyjdzie w październiku of course Szczęśliwy.

I po co prowokujesz? Może i RDR2 wyjdzie na PC, ale to wie tylko Rockstar, nikt inny.
0 kudosGuilder   @   14:51, 28.09.2018
Tylko że nie można patrzeć na Xboxa tylko poprzez wymiar Xboxa, ale Microsoftu. A posiadacze PC-ta to także ich klienci, bo na Linuxie sobie nie pograsz za dużo. A np. takie systematyczne scalanie środowiska konsolowego i PC-towego (wiadomo, są wyjątki np. shootery) - bo w tym kierunku to zmierza, jest bardzo ciekawą inicjatywą, która nie musi, ale może przynieść spore korzyści.
0 kudosmatrix1   @   16:10, 28.09.2018
dabi132 proszę Cie - ogarnij się dziecinko
0 kudosLucas-AT   @   16:32, 28.09.2018
Duże tytuły wyłączność są już gatunkiem dość zagrożonym. Tylko Sony i Nintendo będą wydawać gry na swoje konsole, a tak to wszystko jest już multiplatformą. PC otrzymał Forzę, Gears of War i Tekkena, ale konsolom dał Diablo, Cities Skyline, Wasteland, Divinity i wiele więcej. Produkcja gry kosztuje dziś krocie, więc każdy chce dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców.
0 kudosdabi132   @   16:44, 28.09.2018
Cytat: matrix1
dabi132 proszę Cie - ogarnij się dziecinko

Och proszę. Znalazł się dorosły.
@Guilder: Ja uważam, że Forza Horizon 3 czy 4, w ogóle cała seria Forza, są świetnymi tytułami, jednak jeśli w nie grać to tylko na Xboxie. To tak samo jakby seria Gran Turismo, Uncharted, gry z serii Mario czy Zelda były dostępne na pececie. I nie mówię tego jako przeciwnik pecetowymi gier, bo tych w swojej kolekcji mam najwięcej, ale chodzi mi że Forza jako seria straciła swoją tożsamość.
0 kudosTheCerbis   @   18:47, 28.09.2018
Ktoś tu ma kompleksy i nie jest to Dabi...
Ja również uważam, że Xbox sam w sobie powinien mieć swoje exclusivy, bo PlayStation sukcesywnie i z sukcesem inwestuje w nie od dawna. I dzięki temu wygrywa. Ale rozumiem pogoń za pieniądzem, skoro Microsoft ma również jeden z dwóch najpopularniejszych OSów na rynku, znajdujący się na większości maszyn komputerowych. Choć nie do końca w sprzęcie siła, jeśli chodzi o rynek gier.
0 kudoskrzywy_banen   @   17:40, 30.09.2018
Dobrze że wypuszczają gry na pc, więcej osób zagra. Pewnie, nie sprzeda się przez to tyle xboxów ile by mogło się sprzedać, ale to chyba nie jest problem dla m$, gdyby był to by się wycofali z tego. Sony (lub Nintendo) też by mogło zrobić swoją platformę na pc (tak jak zrobił m$) i tam wypuszczać gry. Nikt na tym nie traci. Gry są tak samo dobre. Exy wygrywają jedynie tym że pieniądze i czas które normalnie są poświęcane na inne "wersje" ("wersje" bo często są to robione tanio porty) gry są skierowane na tylko jedną, i faktycznie to może być jakiś problem, ale akurat te od m$ jakoś na pc wypadają nieźle, poza jakimiś problemami technicznymi to nie czuć aby gra była gorsza, biedniejsza. Ale tak poza tym to nie rozumiem podejścia w stylu "po co ta gra wychodzi na pc".
Dodaj Odpowiedź