Forza Horizon 4 (XBOXONE)

ObserwujMam (4)Gram (1)Ukończone (0)Kupię (0)

Recenzja gry Forza Horizon 4 (XBOXONE)


@ 26.09.2018, 09:47
Mateusz "Materdea" Trochonowicz
Kofeiniarz, kokainiarz, kodeiniarz.

O ile na początku to my kontrolowaliśmy przebieg sezonów/pór roku, o tyle w nominalnej części gry to ile trwa dany okres decyduje czas – dokładnie ok. 5 dni! W tym czasie możemy po prostu zwiedzać mapę i brać udział w kolejnych konkurencjach. To, ile ich jest w danej kategorii (wyścigi przełajowe, rajdowe, uliczne, crossowe – o nich trochę więcej poniżej) determinuje nasz poziom. Jednocześnie wykonujemy tzw. misje sezonowe. Są to w gruncie rzeczy te same zawody, w których braliśmy już udział (acz nie musieliśmy oczywiście), ale specjalnie oznaczone i z konkretnymi wytycznymi – dla przykładu zajmij miejsce w pierwszej trójce ścigając się z Drivetarami na poziomie ponadprzeciętnym.

Każda z ikon na mapie (oprócz zawodów pokazowych, omawianych stronę wcześniej) może być rozegrana w kilku wariantach – solo, w kooperacji (ze znajomym), online lub jako pojedynek 1 na 1 z żywym oponentem. Do tego dorzućmy rozbudowany komponent sieciowy polegający na tym, że domyślnie trafiamy do sesji z kilkudziesięcioma żywymi przeciwnikami (w testowanej przedpremierowej wersji aż takich tłumów nie było), a w jej trakcie możemy między inni wywołać kogoś do pojedynku 1 na 1. Powoduje to, że "usieciowienie" jest tu niezwykle silne i nie każdemu musi przypaść do gustu.

W kwestii wyścigów, mamy do dyspozycji takie warianty jak nielegalne wyścigi, crossowe zmagania po obrzeżach miast, przełaje (jeden z fajniejszych, bardziej szalonych odmian przejazdów przez znane miejsca) oraz typowe „asfaltowe” ściganie się, nazwane tutaj sprintami. Jednak na mapie znajduje się dużo więcej ikon – pozostałe reprezentują wszelkie poboczne aktywności, których tutaj jest zatrzęsienie! Są specjalne odcinki tras, gdzie możemy zmierzyć średnią prędkość przejazdu i porównać się na tablicach wyników zarówno ze znajomymi, jak i ludźmi z całego świata; niszczenie tablic, odnajdywanie opuszczonych modeli aut, czy też miejsca do wykręcania jak najbardziej szalonych kombinacji punktowych driftem! Wszystko jest skrzętnie zapisywane i podliczane w naszym profilu. Fani nabijania wszelakich punktów będą wniebowzięci!

Co ciekawe, w większości przypadków możemy wybrać dowolne auto, a sztuczna inteligencja się do nas dostosuje. Mówię tu przede wszystkim o klasie pojazdu. Czasami oczywiście musimy stawić się na linię startu z konkretnym typem auta – gdy zawody wymają np. sedanów.

A propos pojazdów, to w Forza Horizon 4 mamy do dyspozycji blisko 450 wiernie odwzorowanych fur – zarówno najnowszych cudów techniki ze stajni Pagani, jak i historycznych wytworów producentów z brytyjskimi korzeniami, jak Aston Martin czy Jaguar! Do tego dochodzą oczywiście kokpity, bo widok zza kierownicy to obowiązkowy punkt w grach wyścigowych. Każdy z samochodów jest oczywiście w pełni modyfikowalny – zarówno z wewnątrz (osiągi) jak i zewnątrz. Zmiana koloru czy materiału użytego do lakierowania nie stanowi żadnego problemu; możemy nawet dołożyć przedni i tylni spoiler czy stworzyć zupełnie autorski styl z naklejkami oraz innymi elementami ozdobnymi i podzielić się nim z innymi graczami, by podziwiali nasz zmysł artystyczny!


Screeny z Forza Horizon 4 (XBOXONE)
Dodaj Odpowiedź
Komentarze (15 najnowszych):
0 kudosmatrix1   @   10:15, 27.09.2018
A jak wygląda optymalizacja na Pc, gdyż przy okazji premiery FH3 było nieciekawie z wykorzystaniem więcej niż dwóch rdzeni, wątków. Prawdopodobnie jest lepiej. Ale opinia experta który już trochę pojeżdził się przyda
0 kudosDirian   @   14:54, 27.09.2018
Cytat: matrix1
A jak wygląda optymalizacja na Pc, gdyż przy okazji premiery FH3 było nieciekawie z wykorzystaniem więcej niż dwóch rdzeni, wątków. Prawdopodobnie jest lepiej. Ale opinia experta który już trochę pojeżdził się przyda

Graliśmy na Xbox One. Natomiast ja ogrywałem demo na PC, to na i7 korzystało sprawnie z większej ilości wątków, więc chyba nie ma problemu. Zresztą cała gra jest świetnie zoptymalizowana.
0 kudosmatrix1   @   18:34, 27.09.2018
Dzięki. W końcu mój I7-8700 się trochę rozgrzeję. Jedyna wada tej gry to brak jej na steamie
0 kudosdabi132   @   20:41, 27.09.2018
Największy problem tej serii że jest ona dostępna w ogóle na pecetach. To powinien być ekskluzywny tytuł dla konsoli Microsoftu i to na niej powinno się ogrywać Forzę, a nie na blaszakach.
1 kudosGuilder   @   21:26, 27.09.2018
Cytat: dabi132
Największy problem tej serii że jest ona dostępna w ogóle na pecetach. To powinien być ekskluzywny tytuł dla konsoli Microsoftu i to na niej powinno się ogrywać Forzę, a nie na blaszakach.
Przesadzasz. Na padzie, szczególnie tym xboxowym, gra się lepiej niż na klawiaturze. Jeśli więc miałbyś się zastanawiać nad wydaniem pieniędzy na sprzęt do grania i jarasz się Forzą, to weźmiesz konsolę, bo wyjdzie taniej niż PC + pad. Wiadomo, PC-towiec bez pada już konsoli nie kupi, tylko sam kontroler, ale bez przesady, jaki procent graczy kupuje konsolę dla jednej gry (jak to teoretycznie miałoby wyglądać, gdyby to był exclusive)?
0 kudosluki505   @   22:24, 27.09.2018
Cytat: dabi132
Największy problem tej serii że jest ona dostępna w ogóle na pecetach. To powinien być ekskluzywny tytuł dla konsoli Microsoftu i to na niej powinno się ogrywać Forzę, a nie na blaszakach.


Ahh jaka zawiść dzieciaka microsoftu... Podaj jeden powód dla którego ta gra nie miałaby trafić na PC? Szykujcie się konsoloboye że RDR zapewne również trafi w końcu na PC ;). Chodzi o część z PS4 która wyjdzie w październiku of course Szczęśliwy.
1 kudosdabi132   @   09:02, 28.09.2018
Cytat: luki505

Ahh jaka zawiść dzieciaka microsoftu...
Dla twojej wiadomości, mam konsole i od Sony i od M$. Mam również peceta.
Cytat: luki505
Podaj jeden powód dla którego ta gra nie miałaby trafić na PC?
A chociażby taki powód, że seria od początku była tytułem dostępnym jedynie na Xboxach. Druga sprawa to Microsoft sam sobie strzela w kolano, bo skoro nie mają już żadnego tytułu ekskluzywnego, bo wszystkie udostępnili również na blaszakach to ich konsola nie będzie się sprzedawać lepiej. Na tym korzysta konkurencja w postaci Sony i Nintendo.
Cytat: luki505
Szykujcie się konsoloboye że RDR zapewne również trafi w końcu na PC ;). Chodzi o część z PS4 która wyjdzie w październiku of course Szczęśliwy.

I po co prowokujesz? Może i RDR2 wyjdzie na PC, ale to wie tylko Rockstar, nikt inny.
0 kudosGuilder   @   14:51, 28.09.2018
Tylko że nie można patrzeć na Xboxa tylko poprzez wymiar Xboxa, ale Microsoftu. A posiadacze PC-ta to także ich klienci, bo na Linuxie sobie nie pograsz za dużo. A np. takie systematyczne scalanie środowiska konsolowego i PC-towego (wiadomo, są wyjątki np. shootery) - bo w tym kierunku to zmierza, jest bardzo ciekawą inicjatywą, która nie musi, ale może przynieść spore korzyści.
0 kudosmatrix1   @   16:10, 28.09.2018
dabi132 proszę Cie - ogarnij się dziecinko
0 kudosLucas-AT   @   16:32, 28.09.2018
Duże tytuły wyłączność są już gatunkiem dość zagrożonym. Tylko Sony i Nintendo będą wydawać gry na swoje konsole, a tak to wszystko jest już multiplatformą. PC otrzymał Forzę, Gears of War i Tekkena, ale konsolom dał Diablo, Cities Skyline, Wasteland, Divinity i wiele więcej. Produkcja gry kosztuje dziś krocie, więc każdy chce dotrzeć do jak najszerszego grona odbiorców.
0 kudosdabi132   @   16:44, 28.09.2018
Cytat: matrix1
dabi132 proszę Cie - ogarnij się dziecinko

Och proszę. Znalazł się dorosły.
@Guilder: Ja uważam, że Forza Horizon 3 czy 4, w ogóle cała seria Forza, są świetnymi tytułami, jednak jeśli w nie grać to tylko na Xboxie. To tak samo jakby seria Gran Turismo, Uncharted, gry z serii Mario czy Zelda były dostępne na pececie. I nie mówię tego jako przeciwnik pecetowymi gier, bo tych w swojej kolekcji mam najwięcej, ale chodzi mi że Forza jako seria straciła swoją tożsamość.
0 kudosTheCerbis   @   18:47, 28.09.2018
Ktoś tu ma kompleksy i nie jest to Dabi...
Ja również uważam, że Xbox sam w sobie powinien mieć swoje exclusivy, bo PlayStation sukcesywnie i z sukcesem inwestuje w nie od dawna. I dzięki temu wygrywa. Ale rozumiem pogoń za pieniądzem, skoro Microsoft ma również jeden z dwóch najpopularniejszych OSów na rynku, znajdujący się na większości maszyn komputerowych. Choć nie do końca w sprzęcie siła, jeśli chodzi o rynek gier.
0 kudoskrzywy_banen   @   17:40, 30.09.2018
Dobrze że wypuszczają gry na pc, więcej osób zagra. Pewnie, nie sprzeda się przez to tyle xboxów ile by mogło się sprzedać, ale to chyba nie jest problem dla m$, gdyby był to by się wycofali z tego. Sony (lub Nintendo) też by mogło zrobić swoją platformę na pc (tak jak zrobił m$) i tam wypuszczać gry. Nikt na tym nie traci. Gry są tak samo dobre. Exy wygrywają jedynie tym że pieniądze i czas które normalnie są poświęcane na inne "wersje" ("wersje" bo często są to robione tanio porty) gry są skierowane na tylko jedną, i faktycznie to może być jakiś problem, ale akurat te od m$ jakoś na pc wypadają nieźle, poza jakimiś problemami technicznymi to nie czuć aby gra była gorsza, biedniejsza. Ale tak poza tym to nie rozumiem podejścia w stylu "po co ta gra wychodzi na pc".
Dodaj Odpowiedź