Minecraft (X360)

ObserwujMam (20)Gram (12)Ukończone (7)Kupię (11)

Recenzja gry Minecraft (X360)


@ 12.05.2012, 12:47
Kamil "zvarownik" Zwijacz

Minecraft to fenomen ostatnich lat. Kilka milionów egzemplarzy ściągniętych w wersji na PC, furmanka kasiory dla Notcha, kurczę, przecież ludzie za to płacili jeszcze w czasie produkcji.

Minecraft to fenomen ostatnich lat. Kilka milionów egzemplarzy ściągniętych w wersji na PC, furmanka kasiory dla Notcha, kurczę, przecież ludzie za to płacili jeszcze w czasie produkcji. Jak wypadło przeniesienie kultowego już tworu na konsolę Xbox 360? Czas to sprawdzić!


Więcej filmów z Minecraft


Rozgrywka jako taka nie różni się absolutnie niczym. Zabawa polega na budowaniu, układaniu klocków, zbieraniu surowców, łączeniu ich, eksploracji losowo generowanego świata, itd.. Doszła możliwość wspólnych sesji na jednej kanapie i przez sieć, a także wybór różnych poziomów trudności (na najłatwiejszym nie ma żadnych potworków) i samouczek. To by było na tyle, bo gra nie ma żadnej fabuły, nie ma z góry ustalonego celu. To swego rodzaju piaskownica, taka prawdziwa, do której wchodzi się z wiaderkiem i tworzy różne zamki i inne wynalazki. Problem w tym, że o ile z gier nie wyrosłem i nie zamierzam wyrosnąć, tak fach Boba Budwoniczego nie interesuje mnie już od dawna, więc kompletnie nie rozumiem i nie jaram się Minecraftem, niestety.



Oprawa graficzna od zawsze schodziła u mnie na drugi plan. Super jak jest ładnie, płynnie, wyraziście i nic się nie ładuje na moich oczach. Równie dobrze bawię się przy przepięknym Uncharted, jak i przy kwadratowym Fez. Obie te gry mają jednak urok, a produkcja Markusa Perssona go niestety nie ma. Wielkie piksele widziane z perspektywy pierwszej osoby nie są zachęcające, nie wyglądają ładnie i nikt mnie nie przekona, że na swój sposób jest to urodziwa bestia, bo nie jest. Ten tytuł jest cholernie brzydki i prostacki jeżeli chodzi o oprawę audio-wideo. Ta produkcja ma tyle samo polotu, co kilkunastoletnie Golden Axe. Dobrze, że całość działa płynnie, ale nie sposób uznać tego za sukces przy takim poziomie „detali”. Kurczę, nawet FortressCraft wypada o klasę wyżej. Nie podoba mi się ten styl, nie podoba mi się to, co widzę na ekranie odpalając ten tytuł i tyle.



Screeny z Minecraft (X360)
Dodaj Odpowiedź
Komentarze (15 najnowszych):
0 kudosRavnarr   @   08:14, 13.05.2012
Z ciekawości - na X360 świat Minecrafta też jest nieograniczony? Bo chyba z przyczyn technicznych tak się nie da? Gdzieś czytałem, jaki może być maksymalny obszar wygenerowany w grze (na PC, oczywiście) i było to coś wielkości Europy chyba...
0 kudoszvarownik   @   10:57, 13.05.2012
Ponoć Xboxowy Minecraft za podstawę ma jakiś starszy build gry, brakuje wielu ostatnich nowości, no i są jakieś niewidzialne ściany. Ja na żadną nie natrafiłem, chociaż wędrowałem całkiem sporo
0 kudosSzymono111   @   11:11, 13.05.2012
zvarownik- Według mnie oceniłeś tą grę trochę za nisko. Rozumiem że ty nie jarasz się klockami,ale ta gra dla wielu milionów osób jest grywalna. Co do grafiki i audio się zgodzę,ale gra jest grywalna i wciąga pomimo swych ułomności.
0 kudosDirian   @   11:24, 13.05.2012
Cytat: Szymono111
Rozumiem że ty nie jarasz się klockami,ale ta gra dla wielu milionów osób jest grywalna.


Skoro dla nich jest grywalna, to oni ocenią ją wyżej. Dla zvary nie była, więc ocenił niżej.
0 kudoshunter   @   11:25, 13.05.2012
Ja sie tylko zastanawiam czego ma dotyczyc ocena grafiki? Bo chyba nie gameplaya. 2 to za nisko za piksele? Grafika to grafika a nie ze "to nie o to chodzi w MC". Okej ale grafa jest fatalna i jak ktos mysli inaczej to niech idzie do okulisty.
0 kudosRavnarr   @   15:43, 13.05.2012
A mnie się tam zachody kwadratowego słońca nad kwadratowym morzem podobają i tyle.
0 kudoslukas94mos   @   15:58, 13.05.2012
Ale w sumie jak tak czytam komentarze to fakt Notch moglby dodac jakie Texture Packi do wyboru jakies takie ladniejsze jak to niektore sa do pobrania na PC
0 kudosFox46   @   14:12, 16.05.2012
Jaka dyskusja Szczęśliwy zaraz wszyscy zlinczują zvarownika i będą krzyczeli " na stos go na stos!! "

grafika to grafika nie powinna być brana pod tę kategorie gier jak inne np: Gears of war i inne nowe produkcję. Bo MC to hmmm taka typowa odskocznia od tej cudownej grafiki. To taki powrót od przeszłości by dzieciaczki zobaczyły jak kiedyś wyglądały gry. MC typowo na tym się wzoruję
0 kudossilverkin   @   18:55, 16.05.2012
Ta, wzoruje.

Minecraft z tą swoją grafiką już jest sam w sobie podzespołożerny. Wyobraźcie sobie, jaki trzeba byłoby mieć komputer, aby zamiast tych klocków mieć grafikę choćby na miarę jakiejś gry z 2k6.
0 kudosderm   @   07:44, 19.05.2012
Ocenił bardzo obiektywnie.Jeżeli recnzja ma polegać na ocenianiu poszczególnych kategorii to
kolega Zwarownik spisał się tym razem na medal.
0 kudosSzymono111   @   16:01, 21.05.2012
Jednakże,pomijając odmienne opinie nasze,a redaktora miastagier,trzeba zwrócić uwagę na to czym jest recenzja. Jest TWOJĄ osobistą wypowiedzią. Recenzję czytamy po to by poznać czyjeś zdanie i zdecydować się nad kupnem danego produktu.
Tak,wiem kilka postów wyżej powiedziałem trochę na opak,ale taka jest prawda. Dla mnie minecraft jest brzydki. Nie ma żadnego wytłumaczenia. Już nie chodzi o to że ta gra tą grafiką oddaje klimat i inaczej była by słaba,ale tak można tłumaczyć każdy inny produkt. Minecraft wcale nie jest lepszy.
0 kudosLucas-AT   @   16:21, 21.05.2012
Cytat: derm
Ocenił bardzo obiektywnie.

Subiektywnie jak już...
0 kudosroxa175   @   18:47, 22.05.2012
A ja wam powiem, że jeszcze w to nie grałam i nie mam zamiaru grać, bez względu czy te piksele są odstraszające czy nie, na mnie w ogóle nie robi wrażenia.
0 kudosceslak123   @   18:53, 19.06.2013
Ja tu się z żadną z ocen nie zgadzam, może prócz dźwięku . Moim zdaniem nawet grafa powinna mieć wyżej ,choćby pięć za klimat, który zapewne nie był zamierzony. Grywalność koło 8 - 9 a pomysł i założenia też gdzieś 9. Możecie się ze mną sprzeczać ale to moje zdanie i na pewno go nie zmienię .
0 kudosfrycek88   @   10:57, 07.12.2013
Gdyby oceniana była wersja PC pewnie było by wyżej nie wiem jak się w to gra na konsoli. Mam komputer. Na komputerze gdzie ma się klawiaturę, na pewno gra się wygodniej niż na padzie. Inna sprawa że gra nie jest dla wszystkich. Tak jak Simsy. To gry które są wyjątkowe mają swój specyficzny i wyjątkowy styl, klimat. Nie każdemu się spodobają. Jeśli ktoś chce mieć fabułę świetnie napisaną historię, wypełnianie misji, jakiś konkretnych aktywności itp. To się zawiedzie i gra mu się silą rzeczy nie spodoba.
Dodaj Odpowiedź