Risen 2: Mroczne Wody (PC)

ObserwujMam (226)Gram (58)Ukończone (116)Kupię (43)

Recenzja gry Risen 2: Mroczne Wody (PC)


@ 23.04.2012, 13:37
Marcin "bigboy177" Trela
Czasem coś piszę, czasem programuję, czasem projektuję, czasem robię PR, a czasem marketing... wszystko to, czego wymaga sytuacja. Uwielbiam gry, nie cierpię briefów reklamowych!


Póki co może się wydawać, że wszystko jest pięknie i wspaniale. Nie do końca niestety. Pierwsze istotne problemy jakie dotyczą Risen 2 wynikają z systemu questów. Producent pozbył się niby w większości zadań, które wyskakują znikąd, ale mimo wszystko nadal się pojawiają. Dzieje się tak najczęściej kiedy posiadamy w inwentarzu jakiś przedmiot należący do naszego rozmówcy. Drugi problem dotyczy ilości zadań istotnych dla fabuły oraz tych, które wymagają od nas jedynie biegania pomiędzy punktami na mapie i przekazywania przedmiotów, tudzież notatek spisanych przez jakieś ważne osobistości. Mnie osobiście bardzo nie przeszkadzała zabawa w kuriera, albowiem za każdym razem poznawałem jakiś nowy fragment mapy, niemniej jednak znajdą się na pewno gracze, których znudzi bieganie z jednego krańca w drugi, tylko po to, by zanieść jakąś wiadomość. Trzeci problem związany jest natomiast z silnikiem gry. Pod względem optymalizacji jest bardzo dobrze, nie miałem też problemów z zawiasami, czy resetującym się kompem; ale przenikające się obiekty świata, przeskakujące animacje podczas rozmów oraz różne inne drobne błędy graficzne co jakiś czas się pojawiają, psując całokształt.


Więcej filmów z Risen 2: Mroczne Wody


Na tym na szczęście problemy się kończą, a wybaczyć można je choćby ze względu na ogrom terenów jaki będzie nam dane przemierzać. Świat w Risen 2 jest dosyć sporych rozmiarów. Nie mamy do czynienia z jedną większą wyspą, ale kilkoma mniejszymi, składającymi się na rozległy obszar. Wstępnie musimy co prawda podążać drogą scenariusza, w pewnym jednak momencie zdobywamy własną łajbę, a wówczas sami decydujemy gdzie i kiedy chcemy płynąć. Poszczególne krainy to prawdziwy majstersztyk. Lokacje są bardzo zróżnicowane i ciekawie skonstruowane.

Pod względem technicznym Risen 2 to zdecydowanie najładniejsza i najbardziej dopracowana produkcja studia Piranha Bytes. Modele postaci są ładnie wyrzeźbione i przyjemnie animowane, wszystkie bestie jakie napotkamy na wyspie mają odpowiedni wygląd i nigdy nie czułem zażenowania patrząc na jakąkolwiek z nich. Lokacje po których wędrujemy to kolejny element zasługujący na pochwałę. Widać, że departament graficzny nie szczędził środków, a w rezultacie nie ma miejsc bliźniaczo do siebie podobnych. Świat jest tak dobrze skonstruowany i pełen unikatowych widoków, że już po kilku godzinach byłem w stanie wędrować bez korzystania z mapy. Czasem występują tylko problemy z przenikającymi się obiektami, ale o tym wspomniałem powyżej.



Całości dopełnia fantastyczna obsada w polskiej wersji językowej, muzyka pasująca do klimatu produkcji oraz najwyższej jakości efekty dźwiękowe. Grając na słuchawkach można poczuć się jak uczestnik prawdziwej, pirackiej przygody. Drobnych szczegółów i detali pogłębiających klimat ci tutaj bez liku.

Podsumowując, Risen 2 to świetna produkcja, w której każdy fan gatunku RPG powinien uczestniczyć. Nie jest to może szpila wybitna i nie powala na kolana postępami, ale w sumie chyba nikt się tego nie spodziewał. Chciałem (jak i reszta graczy) sprawdzonej formułki, przyprawionej lepszą grafiką i może garścią nowych rozwiązań i to właśnie dostałem. Cenię deweloperów, którzy potrafią rozwijać swoje pomysły, miast kombinować i eksperymentować kosztem fanów. Z takiego cudowania raczej nigdy nie wychodzi nic dobrego (vide Dragon Age 2). Piranha Bytes to dobrze wie i chwała im za to!


Długość gry wg redakcji:
30h
Długość gry wg czytelników:
37h 0min

oceny graczy
Świetna Grafika:
Piranha Bytes z gry, na grę bardziej dopracowuje swój silnik graficzny. Rezultatem jest bardzo ładny, rozbudowany świat oraz coraz naturalniejsze animacje postaci.
Świetny Dźwięk:
Nie ma się do czego przyczepić. Wszystko, od muzyki, po dialogi to wysoka jakość.
Genialna Grywalność:
Klimat charakterystyczny dla gier Piranha Bytes czuć od początku, do końca. Ja, mimo zadań kurierskich, nie mogłem się oderwać.
Dobre Pomysł i założenia:
Rewolucji nie ma, jest jednak postęp. Widać go na przykład na podstawie bardziej przejrzystego interfejsu użytkownika.
Świetna Interakcja i fizyka:
Fizyka jako taka nie istnieje, ale gra wciąga bardzo mocno. Dzięki temu, że bohater ciągle się rozwija i jest w sumie zwykłym chłopem, czujemy z nim więź, mocniejszą niż w wielu konkurencyjnych produkcjach.
Słowo na koniec:
Deweloper po raz kolejny pokazuje, że opracowana przez nich formułka ma rację bytu. Risen 2 to tytuł obowiązkowy dla każdego fana RPG.
Werdykt - Świetna gra!
Screeny z Risen 2: Mroczne Wody (PC)
Dodaj Odpowiedź
Komentarze (15 najnowszych):
0 kudosRaion   @   14:29, 24.04.2012
A mnie bardzo ciekawi, jak Nergal sprawdzi się w swojej nowej roli. A dlaczego popapraniec też nie rozumiem. Może po prostu my, "yinteligentni", nie kierujemy się tym, co pokazują media. Po za tym kto każe Ci grać z polskim dubbingiem?
Natomiast recenzja tylko zwiększyła mój apetyt na tą grę. Mam nadzieję, że pre-ordery zostaną nadane dzień przed premierą, abym w piątkowy wieczór mógł nareszcie odpalić Risena.
0 kudosIgI123   @   16:11, 24.04.2012
A zatem rozumiem, że nie kupisz Risena 2, bo w dubbingowaniu wziął udział Nergal? Pls...
0 kudospscorpio   @   16:27, 24.04.2012
Cytat: Galnospoke
Coz, czyli nie kupie.

hahaSzczęśliwy dobre, rezygnować z gry bo użycza głosu, ktoś kogo nie lubimy Szczęśliwy Nergal pewnie wypowie w całej grze kilka kwestii, a my nawet nie będziemy wiedzieć kiedy Uśmiech Ja nie lubię Ibisza, ale nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie w kupowaniu szamponu, który reklamuje Dumny
0 kudosBlackAlbum   @   18:33, 24.04.2012
Klimat to najciekawsza rzecz w tym RPG dla mnie. Recenzja pozytywna, więc szykuję gotówkę. Arghhh... już nie mogę się doczekać ;)
0 kudosDirian   @   19:04, 24.04.2012
Cytat: Galnospoke
Cytat: IgI123
Owszem jest. A dlaczegóż to popapraniec?


Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2+2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.


Zawsze można grać po angielsku, z napisami ;)
0 kudosLucas-AT   @   00:22, 25.04.2012
Cytat: Galnospoke
Cytat: IgI123
Owszem jest. A dlaczegóż to popapraniec?


Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2+2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.

Inteligentny człowiek, za jakiego się uważasz, powinien wiedzieć, że są różne gusta. A chyba tego nie rozumiesz.
0 kudosGilberto   @   06:24, 25.04.2012
Cytat: Galnospoke
Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2 2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.

Taki z Ciebie inteligent że nie kupisz gry bo ktoś kogo nie lubisz podkłada głos do jednej z postaci? Omg....
0 kudossebogothic   @   08:53, 25.04.2012
Cytat: Galnospoke
Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2+2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.

Tylko, że jest do wyboru wersja angielska i polska. Zresztą takim jak ty nic nigdy nie pasuje, więc mam to gdzieś, czy grę kupisz.
0 kudosThe_Schei   @   10:08, 25.04.2012
Jeśli gra okaże się w dniu premiery taka dobra jak ją zapowiadają, to na pewno ją kupię.
0 kudosMarcus00   @   16:59, 26.04.2012
Cytat: Galnospoke
Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2 2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.


I tak przemawiają ludzie, którzy nie mają co robić i godzinami lasują mózg przed telewizorem...
0 kudosSatarPL   @   16:47, 27.04.2012
Cytat: Galnospoke
Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2 2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.

1.Nie kupisz tej produkcji ponieważ podkłada tam głos osoba której nie lubisz(to jest bez sensu).
2.A się tym komentarzem popisałeś inteligencją.A i polecam ci książkę po tytułem SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO(Sa,rozne,srodwiska)=(Są,różne,środowiska).
0 kudosAndziorka   @   16:52, 27.04.2012
Cytat: Galnospoke
Coz, czyli nie kupie. A dlaczego popapraniec? Och, pytanie godne ile jest 2 2. No, ale dla pewnych yinteligentnych to pewnie bohater narodowy jak Doda. Sa rozne srodowiska.
Muhahaha tak samo jak - nie pójdę do szkoły, bo nie lubię Pani od polskiego. Nie pójdę do tej pracy, bo kolega z pokoju 8 mi się nie podoba. Nie zrobię kupy (za przeproszeniem) bo klozet jest koloru białego, a nie błękitnego. Dla mnie to nijaki powód. No i weź chłopie polskie końcówki rób.. z dedykacją dla Ciebie: https://www.youtu(...)ISWltdzc
0 kudosnovy13   @   14:55, 18.05.2012
Troche zaczełem grać na siłę bo jakoś mi się nie chciało, pomimo dobrych wspomnień z poprzedniej części i trzech Gothiców. Początek nie fajny mi się wydawał do póki nie wylądowałem na wyspie w samych gaciach i mnie wciągneło na następne 7 godzin. Znowu ten klimat Uśmiech
Początkowo nie fajna grafika teraz mi się mocno podoba pomimo dużych wymagań i graniu na minimum. Gra obowiązkowym punktem dla każdego fana gier Pirania Bytes
0 kudosMarcus00   @   18:59, 18.05.2012
Czytałem, że walka przysłowiowo "daje w mordę" na początku.

Ale mi tego brakuje w grach. Puszcza oko Tylko, że w wersji strategicznej, nie "czasorzeczywistycznej". Będzie pewno jak w Wiesiu 2. "Pierdaczę, nie gram, zabijają mnie na łatwym!"... Albo przez tą pirackość będę grał do upadłego.

Tylko może najpierw kupię...
0 kudosurban1212   @   16:58, 02.11.2013
Przeszedłem sobie dziś tę grę drugi raz, Dla ludzi lubiących pirackie klimaty, gra powinna być bardzo przyjemna. Grafika jest całkiem ładna, klimat tropików, muzyka i te przekleństwa.. Miejscami to aż miło się słucha i patrzy. System rozwoju postaci może i nie jest jakiś wyśmienity, ale całkiem znośny, walka.. jak to w tego typu grach - wal w lewy przycisk myszy ile popadnie, aż zabijesz. Choć nie zawsze, czasem przeciwnicy wymagają nieco zręczności w walce. Fabuła jest ok. Tu się nie uczepię. Nawet kilka razy byłem zaskoczony biegiem wydarzeń, co dziś raczej rzadko się zdarza, bo fabuły i kolejne wydarzenia są najczęściej przewidywalne. I najważniejsze - gra starczy na wiele godzin zabawy. Dziś to luksus.
Co do minusów.. praktycznie nie ma żadnej różnorodności ubioru, w jaki możemy ubrać bohatera (mam tu na myśli poważny ubiór, płaszcze czy coś w ten deseń a nie jakieś koszule, bo tego kilka rodzajów akurat było), różnorodność broni również jakaś zachwycająca nie jest. Niby duży otwarty świat, ale miejscami wydaje się wręcz nawet mały. Brakowało mi też różnorodności okrętów, bo pirackie od inkwizycyjnych niczym się praktycznie nie różniły, wyglądały tak samo.
W mojej ocenie gra spokojnie zasługuje na te 9.0
Dodaj Odpowiedź