The Elder Scrolls V: Skyrim (PC)

ObserwujMam (591)Gram (364)Ukończone (327)Kupię (101)

Błąd z kamerą i modelami postaci - The Elder Scrolls V: Skyrim (PC)

Dodał Ziemniakford   @   16:23, 19.10.2020

Witam,
Ostatnio zachciało mi się wrócić do Skyrima. Zainstalowałem z płyty. Nowa gra, a tu klops... Gdy zaczynam nową grę kamera pojawia się gdzieś w niebie, z widokiem na ziemie (ach, jak ta grafika się zestarzała...). Odgłosy wozu słychać, ale nic poza tym. Gdy wczytuje jakiś zapis, nawet ten sprzed tworzenia postaci, kamera jest blisko ziemi, w pierwszej osobie nie obraca się (choć kompas działa i się obraca) a zamiast postaci są czerwone kwadraty z wykrzyknikiem w środku.
Jakby tego było mało, gdy próbuje edytować postać kodami, grę wywala. Sprawdzałem spójność plików, instalowałem ponownie z płyty, wyłączyłem mody, obecnie jeszcze instaluje z pobierania, ale wątpię by pomogło.
Błąd jest krytyczny, bo uniemożliwia grę.

Windows 10,
16 GB Ram,
AMD Ryzen 5 2600 3,4 GHz,
NVIDIA GeForce GTX 1050 TI,

Dodam, że gra z płyty działa na starym komputerze, więc zupełnie obecnie zgłupiałem.

Na moje oko wygląda to tak, jakby gra z jakiegoś powodu nie mogła poprawnie wczytać modeli postaci, więc na początku gry daje kamerę w kosmosie, nad miejscem gdzie powinna być, a gdy się wczytuje to gra daje kamerę w miejscu gdzie powinna być postać, a zamiast niej daje model zastępczy. Nie mam pojęcia jak to naprawić :P. Próbowałem poszukać rozwiązania, znalazłem jeden podobny błąd (ten z kwadratami) ale tamten był związany z modem na pancerze, a ja obecnie wszystkie mody wywaliłem.

Pozdrawiam.

Dodaj Odpowiedź
Odpowiedzi:
0 kudosDirian   @   17:18, 19.10.2020
A próbowałeś zainstalować grę poprzez bezpośrednie pobranie ze Steam? W sensie nie instalować z płyty, tylko pobrać.
0 kudosZiemniakford   @   17:29, 19.10.2020
Obecnie pobieram. Choć trochę wątpię by pomogło. Została godzina pobierania :/
0 kudosZiemniakford   @   16:38, 20.10.2020
Tak jak myślałem - błąd dalej występuje.

Edit: Nieważne. Choć odinstalowałem wszystkie mody, Vortex wykrył, że jakiś teoretycznie się włączał (a sprawdzałem, czyli jednak reinstal trochę pomógł xd). Nie wiem, jak to możliwe bez jego plików, ale wyłączyłem i działa. Teraz naprawić mod, który psuje grę xd.

Edit2: Naprawione, odpowiedzialny był RaceMenu. Wystarczyło pobrać ponownie (reinstalacja nie pomogła). W sumie dość ciekawy błąd.